NORGE

Lån i Norge

Av og til kan vi alle trenge litt ekstra penger, og da kan et lån være til god hjelp. Bare husk at lånet skal betales tilbake en dag, så lån med måte, og snakk gjerne med en rådgiver før du bestemmer deg.

Låneregler

Selv om det har blitt enklere enn tidligere å ta opp lån, er det likevel ikke slik at alle automatisk får et lån. Bare personer over 18 år kan søke om lån, og du må ha en sikkerhet for lånet, enten bolig, bil eller lignende. Skal du ta opp lån hos en bank, må du også ha konto hos den aktuelle banken. Du bør ha en ryddig økonomi, og en plan for hva du skal bruke lånet til og hvordan du skal betale det tilbake. Det er også en fordel om du ikke har betalingsanmerkninger.

Rettighetene dine

Som låntaker, skal du ha 14 dagers angrerett på et forbrukslån. Dette sikrer at du ikke blir sittende med lånet dersom du for eksempel kjøper en defekt vare for pengene. Du skal også ha muligheten til å sammenligne ulike lån. Disse reglene gjelder for lån mellom 1500 og 562 000 kroner. For andre lånebeløp kan det gjelde andre regler.

Sammenlign lån

Skal du låne penger, gjelder det å sammenligne lånene. Sjekk renter, nedbetalingstid og vilkår og ikke velg det første tilbudet du ser, uten å vurdere andre tilbud. Nå kan man også raskt få råd online uten å kontakte banker og lignende. Fair-laan.no er en nettside som hjelper deg å finne riktig forbrukslån. Hos dem finner du en sammenligning av lån og renter hos ulike långivere.

Lån uten sikkerhet

Det er litt vanskeligere å låne uten sikkerhet, men det er ikke umulig. Du må derimot forvente høyere rente på slike lån. Men husk å ha orden på økonomien før du låner penger.