NORGE

Guy Laliberté – pokerspiller i verdensrommet

Hunden Laika ble kjent da hun ble skutt opp i verdensrommet i 1957. Astronauten Neil Armstrong var det første menneske som satte sine føtter på månen. Guy Laliberté er kanskje den første som gikk av med en seier i Texas Hold’em i verdensrommet.

Pokerspilleren Guy Laliberté er ikke som alle andre pokerspillere. Han grunnla det kanadiske underholdningsimperiet Cirque du Soleil etter selv å ha vært gateartist i mange år. Dette har gjort ham til milliardær og en stor forretningsmann. Han er i dag en godt etablert pokerspiller og hva var mer naturlig enn at multikunstneren også skulle bli den første pokerspilleren i verdensrommet.

Veldedighet

Guy Laliberté har tjent gode penger, både som pokerspiller og som forretningsmann, men blir også respektert spesielt fordi han gir mye av inntektene sine til veldedighet. Da Cirque du Soleil fylte 25 år arrangerte han en stor pokerturnering hvor inntektene gikk til organisasjoner som trengte pengene, og dermed oppfordret han andre pokerspillere til å gjøre det samme. Spesielt brenner han for at alle mennesker skal ha tilgang på drikkevann. Selv ble han rangert som Canadas 11. rikeste mann av magasinet Forbes og det antas at han er god for 2,1 milliarder dollar. 55 åringen har alltid hatt mange jern i ilden og ble i 2006 kåret til årets Entreprenør av selskapet Ernst & Young.

Elsker poker

At en så rastløs person også klarer å sitte stille i timevis rundt et pokerbord er ingen selvfølge, men det er nok spenningen i spillet som gjør at han elsker poker. Han har blitt en respektert spiller og har gjort det meget godt i flere av verdens største turneringer, men ikke nok med det, Laliberté spiller også mye online.

Astronauten

Det var altså i september 2009 at Guy Laliberté ble den første kanadiske rom-turisten, men også den første pokerspilleren i verdensrommet. Hans astronaut-stunt var dedikert til å øke folks bevissthet på vannproblemene menneskeheten står ovenfor. Selv kalte han turen for et poetisk samfunnsoppdrag i verdensrommet. Turen ut i verdensrommet ble også fulgt av kameraer og alt ble sendt i et 120-minutters webcast program med ulike kunstneriske innslag fra 14 forskjellige byer, fordelt på fem kontinenter, inkludert den internasjonale romstasjonen. I juni 2011 utga Laliberté en bok med tittelen Gaia, som inneholder fantastiske bilder av jorden fra hans utrolige romferd. Alle inntektene fra boksalget går til veldedighetsorganisasjonen One Drop Foundation.

Et forbilde

Kanadieren har alltid ønsket å være et forbilde for andre, både ovenfor suksessfulle forretningsmennesker, pokerspillere og for oss vanlige mennesker. At vi har vann i springen er for mange en selvfølge, mens andre steder i verden må man gå i flere dager for å hente vann som er godt nok til å drikke. Derfor har også Guy Laliberté ofte brukt media for å få frem budskapet sitt, men også rundt pokerbordet har han fått stor oppmerksomhet rundt det han brenner for. For selv karakteriserer han seg selv hverken som akademiker eller astronaut for den saks skyld, men som en dedikert kunstner. Pokerspiller har han vært siden han for første gang ble introdusert for spillet av en venn. Siden den gang har besøkt Las Vegas ofte for å slappe av og nyte det sosiale som faktisk poker også handler om. Han er også av den oppfatning av at man må trene så mye som mulig for å bli en god poker spiller. Det har nok også Guy Laliberté gjort, som er kjent for å gå helhjertet inn i alle prosjekter han brenner for.